Doorgaan naar inhoud
Sinds 1938 hofleverancier van uw dromen
Sinds 1938 hofleverancier van uw dromen

Stoffen

Welke stof kies jij om mee te slapen?

Dekbedovertrekken en pyjama's, je vindt ze in alle soorten en maten, je kiest voor de gekste kleuren of net voor die luxueuze hoteluitstraling. Je doet er alles aan om jouw slaapkamer om te toveren tot een slaapparadijs. Maar waar je misschien minder vaak over nadenkt is het materiaal van jouw pyjama of beddengoed. Een goede nachtrust begint nochtans bij jouw ideale bed. Je wilt ten allen tijde vermijden dat je te warm of te koud hebt, dat de stof prikt of erger nog, dat je er allergisch aan bent. Wij geven je alvast een overzicht van enkele van onze favoriete stoffen en hun voordelen. Zo vind je gegarandeerd dé stof die bij jou past. 

Katoen en al haar soorten

Katoen is wereldwijd een van de meest bekende stoffen en wordt al duizenden jaren gebruikt. Het is een lichte en zeer fijne stof die niet prikt en goed aanvoelt op je lichaam, vandaar dat het vaak gebruikt wordt om kleding of beddengoed van te maken. Je hebt er vast en zeker thuis ook katoenen kleren of lakens in de kast liggen. 

Katoen is afkomstig van de katoenplant en het zijn eigenlijk de zaadpluisjes die vrijkomen wanneer de vrucht rijp is. Er wordt wel een kwalitatief onderscheid gemaakt tussen de Aziatische Katoen met vrij korte vezels en minder glans, ten opzichte van de Katoen van Amerikaanse/Egyptische oorsprong met hoogwaardige kwaliteit.

Satijn

Raar maar waar, Satijn valt onder de katoenfamilie, want Satijn is geen materiaal op zich. Satijn wordt geweven met katoendraad en heeft zowel haar soepelheid en glans, als de naam te danken aan de manier van weven. De manier waarop Satijn geweven wordt (met katoendraad), noemt met satijnbinding en hierbij worden meer draden gebruikt. Satijn wordt gekenmerkt door kwaliteit en een lange levensduur, voelt zacht aan en is gemakkelijk in onderhoud. Kortom, een heerlijke stof voor nachtkledij of bedlinnen om ‘s avonds mee weg te dromen. 

Flanel

Flanel is een textielsoort waarvan 100% Katoen aan de basis ligt en wordt nadien nog geruwd. Het is een dikkere en ook warmere stof, die terwijl ook voldoende ventilerend is. Flanel is een stof met een dikker laagje, die wolliger aanvoelt en waarmee je heerlijk knus zit tijdens de wintermaanden. Denk maar aan de heerlijk warme Flanellen pyjama’s die je hoogstwaarschijnlijk als kind ook droeg.  

Jersey

Je raadt het al, opnieuw een stof waarbij Katoen aan de basis ligt, maar deze wordt geweven als een breibinding. Dankzij deze breibinding krijgt Jersey een elastische structuur, waardoor de stof altijd mooi rond de matras past. Ook voelt de stof iets warmer aan zodat je precies op een wolkje ligt. 

Perkaal

Perkaal is waarschijnlijk de minst bekende soort Katoen, maar daarom verdient de stof niet minder aandacht. Integendeel! Perkaal is een hemels zachte stof die tevens ook sterk en gemakkelijk in onderhoud is. Dit komt door de extra kambeurt alvorens de stof geweven wordt die de fijne zijhaartjes loskammen. Perkaal kan gezien worden als een luxe variant van Katoen met een lange levensduur en een altijd fris gevoel. 

Katoen is een bekende stof die vaak wordt gebruikt in kleding, beddengoed en zelfs woonaccessoires zoals kussens en plaids. Het is een lichte, zachte stof die aangenaam aanvoelt en gemakkelijk valt te onderhouden. Wassen doe je eenvoudig in de wasmachine, tot wel 60°C. Katoen is wel een stof waarbij je na het wassen best nog eens overgaat met het strijkijzer om kreuken te vermijden. Kortom, Katoen is een hemelse stof met veel voordelen en talloze varianten. Gegarandeerd vind ook jij je favoriete soort Katoen. 

Onze alternatieven voor Katoen

Linnen

Eens Linnen, altijd Linnen. Slapers die onder linnen beddengoed slapen zullen beamen hoe heerlijk ze slapen onder de heerlijke en luxueuze linnen lakens. Linnen wordt gemaakt uit vlas, waarvan de teelt zich concentreert in België en Noord-Frankrijk, een vrij lokaal product dus. 

Linnen staat gekend als een luxueuze en luchtige stof die wel 3 keer sterker is dan Katoen. Dit komt omdat Linnen op een andere, specifieke en vooral arbeidsintensieve manier gemaakt wordt. De kwaliteit van Linnen wordt beoordeeld op basis van 4 factoren: de kleur, de fijnheid, de glans en de gelijkmatigheid. Een strenge beoordeling, waarbij men enkel streeft naar de beste kwaliteit

Bovendien is Linnen een textielsoort die meer vocht absorbeert en die heet kan gewassen worden. Maak je dus geen zorgen wanneer je je linnen lakens de wasmachine indraait. Ook wanneer je vaak last hebt van allergieën kan je met een linnen overtrek op beide oren slapen. Linnen is namelijk een hypoallergene stof waarbij huisstofmijt geen kans krijgt. 

Zijde

Last but not least. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor de vervaardiging van zijden stoffen. Wist je dat de mooiste Zijde komt van de Bombyx Mori ofwel de zijderups en wordt beschouwd als het ultieme luxe product in de textielsector?

Met haar natuurlijke glans charmeert Zijde elke vrouw. Een luxe bedlinnen dat zijdezacht aanvoelt en terwijl het temperatuur- en vochtregulerend is. Het is een sterke stof met een natuurlijke glas waarop je slaapt als een roosje. 

Ben je benieuwd welke stoffen bij jou passen? Ontdek ons ruim assortiment bedlinnen en nachtkledij of vraag meteen advies aan een van onze experts. Wij helpen u met plezier verder.