Doorgaan naar inhoud
Sinds 1938 hofleverancier van uw dromen
Sinds 1938 hofleverancier van uw dromen

Somnus onderhoudsgids

Uw nieuwe Somnus matras is een investering en de eerste stap naar een gezondere, herstellende slaap. Neem de tijd om deze onderhoudsgids te lezen om te begrijpen welk type matras u heeft gekocht en hoe u het moet onderhouden

Levering

Dit zijn belangrijke richtlijnen om te volgen bij het hanteren en verplaatsen van een zware Somnus pocketveringmatras. Het is altijd verstandig om de matras met twee personen te tillen en voorzichtig te zijn om persoonlijk letsel en schade aan de matras te voorkomen. Het is ook belangrijk om de handvatten te gebruiken bij het verplaatsen, draaien en omdraaien van de matras, maar niet voor langdurig dragen.

Daarnaast is het raadzaam om de matras na het uitpakken een paar uur in een goed geventileerde ruimte te laten liggen. Dit zorgt ervoor dat eventuele natuurlijke geuren van de vullingen kunnen verdwijnen. Als de geur aanhoudt, kunt u overwegen om de matras nog een dag of twee te laten luchten voordat u erop gaat slapen.

Het volgen van deze richtlijnen zal ervoor zorgen dat u de Somnus pocketveringmatras veilig kunt hanteren en dat u er optimaal van kunt genieten wanneer u erop slaapt.

Afmeting

Het is belangrijk om op te merken dat al de Somnus matrassen met de hand worden gemaakt volgens metrische afmetingen, waardoor ze natuurlijk een beetje in grootte kunnen variëren. Een variatie van +/- 2cm valt binnen de BS1334:1996 standaard.

Tijdens het transport kunnen de matrassen samentrekken door de compressie van de materialen. Zodra de matras uit de verpakking is gehaald en een korte tijd is gebruikt, zal hij weer ontspannen en zijn normale lengte en grootte bereiken.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de grootte van de matras kan worden beïnvloed door de temperatuur en vochtigheid van de kamer waarin deze zich bevindt. Dit kan ertoe leiden dat de matras enigszins uitzet of krimpt. Dit is echter een normaal verschijnsel en zou de algehele prestaties of het comfort van de matras niet moeten beïnvloeden.

Als u nog verdere vragen of zorgen heeft over de afmetingen of de maat van uw Somnus matras, aarzel dan niet om contact met  Harrison Spinks op te nemen of met Verlinden Slaapcomfort voor meer informatie.

Knopen (tufts)

Alle matrassen van Somnus hebben knopen (tufts) die ervoor zorgen dat de bekledingslagen stevig op hun plaats blijven zitten. Mocht het onwaarschijnlijke geval zich voordoen dat een van de knopen (tufts) breekt, neem dan contact op met Verlinden Slaapcomfort  waar u uw matras heeft gekocht. Wij zullen regelen dat de knoop (tuft) bij u thuis wordt vervangen.

Algemene adviezen:

  • Vouw of rol uw matras niet op, dit kan schade veroorzaken.
  • Vermijd het springen op uw matras, dit kan schade aan de veren en de basis veroorzaken.
  • Elektrische dekens kunnen in combinatie met alle Somnus matrassen worden gebruikt.
  • Houd er rekening mee dat als u een product met traagschuim heeft gekocht, warmte van elektrische dekens het gevoel van de matras kan veranderen

Onderhoud voor uw nieuwe matras

Matrasbescherming

Wij raden u ten zeerste aan om een molton of matrasbeschermer van goede kwaliteit te gebruiken, bij voorkeur gemaakt van katoen of wol. Het is ook een goed idee om de matras regelmatig te luchten door de dekbedden terug te vouwen gedurende enkele uren per dag. Een waterdichte matrasbeschermer kan worden gebruikt, maar dit vermindert de voordelen van het slapen op een natuurlijke matras en kan leiden tot schade door condensatie.

Schoonmaken

Verwijder om de paar maanden stof en pluisjes van uw matras met behulp van een zachte borstel. Gebruik nooit een stofzuiger, zelfs niet als u een speciaal hulpstuk voor matrassen heeft, omdat dit de natuurlijke vullingen kan verplaatsen. Eventuele vlekken moeten worden opgenomen met een droge doek of papieren handdoeken. Als u de matras wilt afnemen, gebruik dan een vochtige doek en een zeer mild sopje.

Ondersteunende basis

Als u uw nieuwe matras op uw eigen bed gebruikt, is het belangrijk dat de basis in goede staat verkeert. De matras zal zich ernaar vormen, net zoals hij zich naar uw lichaam vormt, dus we raden aan om een oude basis te vervangen. Als de basis op enige wijze beschadigd is, kan dit nadelig zijn voor uw matras. Als uw matras op een lattenbodem wordt geplaatst, zorg er dan voor dat de openingen niet meer dan 75 mm uit elkaar liggen. Als dit het geval is, kunt u overwegen om een plank of ondermatras te gebruiken – Verlinden Slaapcomfort kan u verder advies geven.

Indrukken van het lichaam

Verwacht afdrukken

Aangezien de meeste mensen elke nacht in dezelfde positie slapen, zijn lichaamsafdrukken een normaal kenmerk van handgemaakte matrassen. Je kunt merken dat vullingen bezinken of inzakken op de plaats waar je slaapt, wat een richel in het midden van de matras kan achterlaten. Net zoals de afdrukken die ontstaan op de binnenzool van leren schoenen, betekent dit simpelweg dat je matras je "leert kennen".

Verkleinen van afdrukken

We raden aan om onze instructies voor het roteren en draaien te volgen om lichaamsafdrukken te minimaliseren. Let op: onze matrassen zijn extreem zwaar. Als je niet in staat bent om je matras te roteren en te draaien, maak je geen zorgen, dit zal de prestaties van je matras of garantie niet beïnvloeden. Bij voortgezet gebruik zullen de vullingen vanzelf settelen, maar dit zal wel veel tijd in beslag nemen.

Omkeren of draaien?

Controleer het label op het oppervlak van je matras voor de volgende tekst om te bepalen welk type matras je hebt:

Niet-omkeerbaar/ alleen draaien / enkel slaapoppervlak / topmatras draaibaar / draaien met de seizoenen / dubbel slaapoppervlak matras

Legatus, Virtus en Opes en de topper Enhanser zijn allen omdraaibare (omkeerbare) matrassen en hebben een dubbel slaapoppervlak.

Het omkeren van uw draaibare (omkeerbare) matras

Als uw matras omkeerbaar of seizoensgebonden omkeerbaar is, wilt u mogelijk uw matras regelmatig omkeren en roteren gedurende de eerste paar maanden en ongeveer twee keer per jaar daarna. Concrete aanbeveling: wekelijks draaien of omkeren gedurende de eerste 3 maanden. Een goede manier om te onthouden om uw matras om te draaien na 3 maanden is wanneer de klokken veranderen in de lente en herfst.

Opmerking: als u moeite heeft om uw matras om te draaien en te roteren, maakt u zich geen zorgen, dit is slechts een aanbeveling om lichaamsafdrukken te verminderen.

1. Draai de matras zodat deze over de rand van het bed hangt.

2. Til de matras op aan de rand en zet deze rechtop.

3. Laat de matras voorzichtig zakken om de andere kant bloot te leggen.

4. Plaats de matras weer op de juiste positie op het bed.

Het draaien van uw niet-omkeerbare matras

Deze matrassen worden niet verkocht door Verlinden Slaapcomfort.

Als het label op uw matras aangeeft dat het een niet-omkeerbare/alleen roteerbare/enkel slaapoppervlak/kussen-topmatras is, kunt u ervoor kiezen om uw matras regelmatig te roteren gedurende de eerste paar maanden en daarna ongeveer twee keer per jaar. Concrete aanbeveling: om de 14 dagen gedurende 3 maand.

Let op: Als u moeite heeft met het roteren van uw matras, maakt u zich geen zorgen. Dit is slechts een aanbeveling om de vorming van lichaamsindrukken te verminderen.

1. Duw de matras in de tegenovergestelde hoeken A en B terwijl deze ligt.

2. Duw afwisselend op hoeken A en B om de matras op het bed te plaatsen.

 

 

De niet-omkeerbare matrassen kunnen ook worden geïdentificeerd door het gebruik van een sticker voor niet-slaapoppervlak aan de onderkant